Bu yayınımızda size TÜRK denizaltı Envanteri hakkında bilgi vereceğim Türkiyenin halihazırdırda envanterinde bulunan denizaltılara değinirken şuanda üretilmekte olan yüksek yerlilik oranıyla Gölcük Tersanesi’nde üretilecek Reis sınıfı denizaltılarımız hakkında bilgi vermemem düşünülemez.
Bu yayınımızda size TÜRK denizaltı Envanteri hakkında bilgi vereceğim Türkiyenin halihazırdırda envanterinde bulunan denizaltılara değinirken şuanda üretilmekte olan yüksek yerlilik oranıyla Gölcük Tersanesi’nde üretilecek Reis sınıfı denizaltılarımız hakkında bilgi vermemem düşünülemez. Öncelikle TÜRK Denizaltı tarihi hakkında kısaca bilgi vereyim.
Türk denizaltıcılık tarihi Eylül 1886’da Abdülhamid ve Abdülmecid denizaltılarının donanmaya katılmasıyla başlamıştır.Cumhuriyet döneminin ilk denizaltı alma teşebbüsü ise, 1924 yılında, 3 kişilik bir heyetin Fransa, Hollanda ve İsveç'e yaptığı tetkik gezisi neticesinde, Hollanda'dan denizaltı alınmasına ilişkin bir rapor hazırlamasıyla başladı.
Cumhuriyet dönemde Türk Deniz Kuvvetlerinin bünyesine birçok denizaltı alım faaliyeti yürütülmüş ancak Almanya birkaç denizaltıyı teslim ettikten sonra diğer denizaltılara el koymuştur.Türk denizaltı macerası bununlada bitmiyor 1939 yıllında ingiltereye 4 adet deniz altı siparişi veriliyor bunlardan 2 si teslim edildikten sonra II.Dünya savaşı nedeniyle diğer ikisine İngiltere tarafından el konuluyor.
II.Dünya savaşından sonra Marshall yardımı çerçevesinde 1948 yılında TCG I.İnönü,TCG II.İnönü,TCG Gür ve TCG Sakarya isimli 4 “Filo” tipi denizaltı gemisi alınmış bu süreç içerisinde ABD'ninaskeri yardımları devam etmiştir.
Günümüze gelecek olursak Denizaltılarımızın hepsi Almanya'dan alınmış olup bir kısmı üretim kabiliyeti kazanılması açısından Türkiye'de üretilmiştir.Türkiye şuanda 12 denizaltıya sahiptir ve bu denizaltılar 3 sınıfa ayrılmaktadır.Bu sınıflar Ay sınıfı,Gür sınıfı ve preveze sınıfıdır. Sınıflara göre denizaltıların görevleri büyüklüğü ve kabiliyetleri değişmektedir.Denizaltılarımızı yeniden eskiye doğru anlatmaya başlayacağım bunun içinde ilk sıraya Gölcük tersanesinde üretimine devam edilen yüksek yerlilik oranıyla Gölcük Tersanesi’nde üretilecek olan reis sınıfı denizaltılarımızı koyuyorum.
Reis sınıfı (6 adet)
Yeni Tip Denizaltılar, Hidrojen Yakıt Hücresi Teknolojisi ile geliştirilen Havadan Bağımsız Tahrik Sistemine sahip olacak. Bu özellikleri sayesinde su sathına çıkmaksızın 15 gün kesintisiz denizaltında harekat icra edebilecek. Yakıt ikmaline gerek olmaksızın okyanus aşarak Amerika’ya gidip geri gelebilecek. Sessiz seyir yapma kabiliyetiyle de Reis sınıfı denizaltılar Türk Deniz Kuvvetleri’nin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlayacak. Yeni tip denizaltılar, uluslararası literatüre, Type-214TN (Turkish Navy) olarak girecek.
- Piri Reis
- Hızır Reis
- Murat Reis
- Aydın Reis
- Seydi Ali Reis
- Selman Reis
Türkiye’nin şuan envanterinde olan en gelişmiş denizaltı sınıfı olan Gür Sınıfı da Almanya’da üretilmiş ve 2004 yılında hizmete girmiştir. Gür Sınıfı en gelişmiş sistemlere ve silahlara sahiptir.Tüm denizaltılarımız ne kadarda yabancı ülkede üretilmiş olsalarda üzerinde Türk üretimi ana sistemler ve silah sistemleri bulunur.
Not:Yakın zamanda alınan modernizasyon kararıyla DKK envanterindeki Gür Sınıfı Denizaltılar kara hedeflerini de vurabilecek. Bugüne kadar denizdeki su üstü hedeflerine yönelik UGM-84 Block 1C Sub-Harpoon kullanan Gür sınıfı için geliştirme kararı alındı. Denizaltılar Harpoon Block II (UGM-84L) ile teçhiz edilecek.
Not:Yakın zamanda alınan modernizasyon kararıyla DKK envanterindeki Gür Sınıfı Denizaltılar kara hedeflerini de vurabilecek. Bugüne kadar denizdeki su üstü hedeflerine yönelik UGM-84 Block 1C Sub-Harpoon kullanan Gür sınıfı için geliştirme kararı alındı. Denizaltılar Harpoon Block II (UGM-84L) ile teçhiz edilecek.
- TCG Gür (S-357)
- TCG Çanakkale (S-358)
- TCG Burakreis (S-359)
- TCG I. İnönü (S-360)
preveze sınıfı (4adet)
Diğer denizaltılarımız gibi Preveze sınıfı denizaltılarımızda Almanya menşeilidir.Preveze Sınıfı denizaltılarımız 1994 yılında hizmete girmiş olup Ay sınıfından donra Türkiye'nin en eski denizaltılarıdır buna rağmen NATO tatbikatlarında ülkemizi başarıyla temsil etmektedirler.
- TCG Anafartalar (S-356)
- TCG 18 Mart (S-355)
- TCG Sakarya (S-354)
- TCG Preveze (S-353)
Ay sınıfı (4adet)
Ay Sınıfı denizaltılar Almanya’da üretilmiş ve 1975 yılında hizmete girmiştir.Turk Deniz Kuvvetleri'nin kabiliyetlerini arttırmak amacıyla modernizasyon çalışması başlatılmıştır. Modernizasyon çalışmalarına 2011 yılında başlanmış olup, TCG DOLUNAY denizaltısı 09 Nisan 2014, TCG DOĞANAY denizaltısı ise 22 Nisan 2015 tarihinde başarı ile modernize edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edilmiştir.Modernizasyonu yapılan denizaltıların 2020 yılına kadar hizmet vermesi beklenmektedir.
- TCG Dolunay (S-352)
- TCG Doğanay (S-351)
- TCG Yıldıray (S-350)
- TCG Batıray (S-349)
Yorumlar